Vlinderhondje Bibi

De telefoon gaat. Mary belt met de vraag of ik een puppy abonnement wil doen met Bibi, hun vlinderhondje dat ze net in huis hebben. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Ieder pupje is een cadeautje om te mogen fotograferen. Vlinderhondjes – ook wel Papillon – zie je niet heel erg veel in Nederland. Nog een fijne reden om haar te willen fotograferen. Een paar dagen later sta ik oog in oog met Bibi. Ze is een klein bolletje wol en vindt alle aandacht geweldig. Ze heeft er bovendien geen enkel probleem mee dat ze gefotografeerd wordt. Logisch ook als er heerlijke zalmkoekjes zijn voor beloning en als je nu wel met het vrouwtje en dochterlief op de bank mag. Het leven is mooi hè Bibi? Omdat het weer niet bepaald meewerkte zijn we bovendien lekker binnen gebleven.

We spreken af dat ik Bibi dit jaar iedere twee maanden zal fotograferen. Op die manier leggen we haar groei het eerste jaar mooi vast en kunnen we bovendien mooi met de seizoenen mee. De eerste sessie was direct na de kerst, dus het thema was niet moeilijk. De tweede sessie vond plaats op een lentedag in februari. De eerste sneeuwklokjes waren al verschenen en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Deze sessie was op het terrein van Art Centre Delft, die ik bij deze graag wil bedanken voor hun medewerking.

Tijdens de derde fotosessie in mei in het Balijbos in Zoetermeer ontpopte Bibi zich tot een heuse bosnimf. Ze vond het geweldig tussen die takken en bomen en heeft zich prima vermaakt. Net als wij trouwens.

Het is juli, een heerlijke zomeravond, als ik Bibi voor de vierde keer ontmoet in de duinen en op het strand van Wassenaar. Ze is nu duidelijk helemaal pup-af. Haar pluizige puppyhaar is helemaal verdwenen en haar oranje platen zijn donkerder geworden. Ze is door het dolle heen als ze me ziet, en dat ben ik eerlijk gezegd ook. Het is een feestje om met Bibi en Mary te werken. We hebben er dan ook maar meteen een geweldige gezellige avond van gemaakt. In de duinen was het licht prachtig, het past helemaal bij de Bibi van nu. Op het strand komen we een aantal honden tegen met wie ze lekker kan spelen. Flow is een jonge Friese Stabij van 4 maanden en hoewel ze al groter is dan Bibi kunnen ze fantastisch samen spelen. Zo mooi om te zien dat ze ondanks het verschil precies weten wat ze wel en niet kunnen doen bij elkaar. Als Flow iets té enthousiast wordt, zet Bibi haar netjes op haar plek. De hondentaal is duidelijk. Meteen daarna komen we Beverly tegen, een jonge langharige Chihuahua. Hetzelfde formaat als Bibi en dan – toch – zie je herkenning en wordt het spel enthousiaster. Een soortgenoot! Het is mooi om dit te mogen observeren, ik vergeet bijna foto’s te maken.

Mei 2015 – we zijn ruim een jaar verder en het puppy abonnement van Bibi is afgerond. In een jaar tijd hebben we zes fotosessies gedaan om haar in alle seizoenen te fotograferen en haar groei vast te leggen. Zomer, winter, lente en herfst, Bibi straalde in alle seizoenen en kreeg steeds meer lol in het poseren. Het abonnement is afgerond met een mooi fotoalbum, zodat Mary op ieder moment kan terugkijken op dat enerverende eerste jaar met een pup. Het gaat je goed Bibi, ik zal je missen.